top of page

בס"ד                                                                                   טיפול בטראומות – EMDR

שיטת EMDR (הקהיה ועיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים) פותחה ע"י ד"ר פרנסין שפירו. היא גילתה באופן אקראי ששילוב תנועת העיניים מצד לצד תוך כדי העלאת נושא קשה מפחיתה טראומה. מחקר המשכי הוכיח שמה שמתרחש תוך כדי הגרייה של העיניים הוא חיבור בין שתי ההמיספרות של המוח המביא לעיבוד הזיכרונות באופן המאפשר לשלוט עליהם ולהשתחרר מהטראומה שהם מנחילים. הרציונל מאחורי השיטה הוא שאירועי חיים שלא הצלחנו לעבד (כי היינו קטנים מכדי להכילם, או שלא היו לנו כלים לעיבודם) – המוח דאג לאחסן באופן מבודד מיתר הזיכרונות. זיכרון טראומתי, בניגוד לזיכרונות אחרים שעם השנים משתנים ונוספים להם נפחים חדשים, הוא זיכרון קפוא הנותר סטטי. הבעיה היא שיש לו חיים ודינמיות משלו, וכשצצים טריגרים המגרים אותו לעלות, הוא שב ומציק.

לדוגמה, מי שסבל בילדותו מהורה מאד ביקורתי שהעיר לו בצורה לא נעימה, עלול לייצר רגישות יתר, שתגרום לו להגיב באופן חריף וחסר מידתיות באירועים שאחרים עוברים עליהם לסדר היום. או אם הוא נפגע מכעסים מוגזמים בילדותו ולא היו לו כלים להתמודד עימם, הוא יתקשה להתמודד עם הערת אגב של הבוס בעבודה או עם כעס של בן הזוג או חבר. גם חרדת בחינות עלולה "לשבת" על דבר דומה. עודף הלחץ בבחינה עלול לנבוע מאירועי ילדות מלחיצים ומהפירושים שהאדם נתן להם אז.

מה שמרפא את האדם אחרי שלב ההכנה, שבו עוזרים לו לחזק את המשאבים שלו, הוא עיבוד הזיכרונות הקשים והתקנה של החשיבה החדשה על עצמו. אנו מעוניינים לצרף את הזיכרון המבודד והפולשני ליתר הזיכרונות במוח. שיטת ה EMDR עוזרת לאדם לבנות הקשרים אסוציאטיביים לזיכרון הטראומטי, ובכך לעבד אותו ולנטרל את השפעתו המזיקה. השיטה קוצרת הישגים מהירים יחסית כיון שהיא שיטתית, ממוקדת, מובנית וגם גמישה בהתאמה לצרכי המטופלים, ועובדת ביעילות רבה על עיבוד של זיכרונות, שעד כה הציפו אותנו ברגשות ותחושות קשים ביותר.

גדולתה של ה- EMDR היא לא רק ביכולתה לעבד את הזיכרון הקשה, אלא, גם ביכולתה לטפל בסכמות החשיבה שהפנמנו עקב אותם אירועים פוגעניים. לדוגמא, אם המורה הלבינה את פנינו בשיעור ויצאנו עם מחשבה שלילית של 'אני לא יוצלחית', או 'אני חסרת ערך', הטיפול ב- EMDR ישלב את עיבוד הזיכרון הזה עם עיבוד נוסף של סכמת חשיבה חיובית, כמו: אני מוצלח, או אני חכם, או, יש לי יכולות שכליות טובות ומוכחות, לפי מה שמתאים למטופל ולנושא. וכך, במהלך הטיפול, יוחלפו כמה סכמות חשיבתיות בלתי יעילות בסכמות מקדמות ומחזקות.

בדרך כלל, תוך כדי תהליך הטיפול ב EMDR – כבר חשים הקלה משמעותית.

אחד המקרים שטיפלתי בהם היה של בחורה בת 18, שנדרסה ע"י רוכב אופנוע תוך כדי חציית הכביש עם פלאפון באוזן. מאז התאונה היא הפסיקה לדבר בסלולרי, לא הסכימה להרכיב עדשות מגע (המשקפיים עפו בתאונה) ובנוסף החליטה שהיא לא מעוניינת לשמוע על שידוכים. כמובן שהיא גם הפסיקה לחצות כבישים ללא ליווי. חייה כמו נעצרו. תוך ששה מפגשים בלבד(!) הכל היה מאחוריה. היא דיווחה בהתרגשות איך הצליחה לחזור למקום התאונה, להרכיב עדשות, לשוחח בטלפון ולהתפנות לבנות את עתידה.

חיה סטשבסקי פסיכותרפיסטית – עו"ס קלינית תואר שני

טיפול ויעוץ פסיכולוגי – אישי וזוגי לציבור הדתי והחרדי

בתחומי זוגיות, חינוך ילדים, דיכאון, חרדות, טראומות, שינה

 CBT, IFS, DBT, EMDR מומחית לשיטות

טל:  054-8401504 ,  להודעות: 054-2454148

 chaya70@gmail.com   :דוא"ל

 https://shmuelst.wixsite.com/chaya :אתר

אבן גבירול 7, אלעד

EMDR.jpg

EMDR

 © 2023 by Agatha Kronberg. Proudly created with Wix.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Vimeo Icon
bottom of page